RTS “Park nauke” u emisiji “Moja lepa Srbija”

 

RTS “Park nauke” u emisiji “Moja lepa Srbija”

Otvoren Prvi park nauke u Šapcu

29. april 2013

 

Centar za stručno usavršavanje <link>, Prezentacija Parka nauke <link>, Galerija slika <link>

 

Jedinstveno mesto u Srbiji

28. mart 2013

 

Glas Podrinja <link>

Naučni park u Šapcu

28. mart 2013.

 

OKO magazin, RTS 1,  <link>

Otvoren Park nauke u Šapcu

28. mart 2013

 

Podrinske novine <link>

Šapčani nastavljaju promociju nauke

27. mart 2013

 

Novosti <link>

Otvoren park nauke u Šapcu

utorak, 26. mart 2013.


U Šapcu je danas otvoren prvi Park nauke u Srbiji. Autori projekta su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog Instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović i Goran Stojićević. Park je namenjen svima i omogućava sasvim drugačiji, primenljiv pristup sticanja znanja. Mnoge stvari iz prirodnih nauka, od fizike, hemije, matematike, geografije i istorije, kao i kako se prenosi zvuk i kako se meri vreme od danas mogu saznati svi posetioci Parka nauke koji je otvoren u Šapcu.


media/fM_k0006/images/Naucni park 570x400.jpg


Park je napravljen u okviru Centra ua stručno usavršavanje gde je prošle godine premešten i interaktivni globus. Sada uz njega stoji još 12 instalacija od edukativne fontane, preko Njutnovog klatna, modela DNK, krtistalne rešetetke i solarnog panela, a uz njih i 12 naučnih tabli za objašnjenja.Do parka se stiže bulevarom Milutina Milankovića, ulicama Isaka Njutna, Mendeljejeva ili Cvijićevim sokakom.


Autori projekta su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog  instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović i Goran Stojićević. Namenjen je svima, a prevshodno predškolskom i osnovno školskom uzrastu i omogućava sasvim  drugačiji, primenjljiv pristup sticanja znanja.


media/fM_k0006/images/naucni park 2 nn.jpg


Vera Živković, učenica Medicinske škole "Dr Andra Jovanović" u Šapcu pokazuje zvučno parabolično ogledalo koje prenosi zvuk na 20 metara razdaljine. "Ovo je Njutnovo klatno i ono demonstrira zakone održavanja impulsa i energije", kaže Miloš Teodorčević, učenik Medicinske škole "Dr Andra Jovanović" u Šapcu.


Tatjana Marković Topalović, autor projekta kaže da je došlo vreme da se neke pojave iz nauke izmeste iz učionica i da dođu na otvoren prostor. "Tamo su bolje prikazane, tačnije prikazane i ovo je prostor, ne samo za aktivno, nego i trodimenzionalno doživljavanje nauke", dodaje ona. Na  ovih 12 instalacija se neće stati, kažu autori projekta, jer ima dovoljno mesta za nove  programe, od vidikovca do botaničke bašte.


Park nauke je uz osnovnu školu i vrtić u delu grada koji se zove Letnjikovac i koji je oko dva kilometra udaljen od ostalih gradskih škola. Ipak se, kako kažu,  ne očekuje da će dolazak predstavljati problem, ni prosvetnim radnicima, ni đacima.


Izvor: RTS <link>

Izlazak iz učionice

24. septembar i 1. oktobar 2012  08:18, RTS 2

 

Kоlikо su vаm putа rоditеlјi rеkli: knjigu u rukе, pаzi nа čаsu, zаgrеј stоlicu ili ništа nеćе biti оd tеbе. Аli, štа аkо sе nеkа znаnjа bоlје stiču kаd sе оstаvi knjigа, ustаnе iz stоlicе, pа i izаđе iz učiоnicе?


Pоslеdnjih dеcеniја sе širоm svеtа prаvе nаpоri dа sе primеnоm mеtоdе аktivnоg učеnjа umаnjе grеškе kоје mоgu nаstаti u prоcеsu оbrаzоvаnjа. Оvа mеtоdа pоdrаzumеvа pоstаvlјаnjе pitаnjа, pоsmаtrаnjе, еkspеrimеntisаnjе i tеоriјskо rаsuđivаnjе, tј. učеnjе kојim sе učеnicimа pružа prilikа dа pоnоvе iskustvа i rеzоnоvаnjа vеlikih nаučnikа. Zа tо је pоtrеbnо dа sе kоristi širi prоstоr оd učiоnicе i lаbоrаtоriје zа fiziku. Pоtrеbni su hоdnik, dvоrištе, krоv, fаsаdа, tеrаsа, dа bi sе ugrаdili urеđајi i еlеmеnti kојi оmоgućuјu prеslikаvаnjе, dеmоnstrаciјu i studirаnjе fizičkih pојаvа i tаkо izаzivајu аsоciјаciје i pоdstiču intеrеsоvаnjа i pitаnjа.


То sе mоžе pоstići аkо sе škоlskа zgrаdа i njеnа оkоlinа kоristе kао lаbоrаtоriја i trоdimеnziоnаlni udžbеnik prirоdnih nаukа. Uprаvо timе sе оd 2005.g. bаvi prојеkаt ''Pоdsticајnа оkоlinа zа učеnjе prirоdnih nаukа'', kојеm sе u 2011.g. pridružilа i ОŠ ''Đоrđе Krstić'' iz Bеоgrаdа. U еmisiјi učеstvuјu kооrdinаtоr PОKО prојеktа prоf. Мirјаnа Pоpоvić Bоžić i nаstаvnik fizikе Ljilјаnа Ivаnčеvić i učеnici ОŠ "Đоrđе Krstić".Urеdnik еmisiје: Таmаrа Vеškоvić

Rеditеlј еmisiје: Оlivеrа Kоstić 

 

Izvor:Obrazovni program RTS2 <link>

Lekcije i u prolazu

8. decembar 2011


Beogradska Osnovna škola " Đorđe Krstić " kao trodimenzionalni uđžbenikmedia/fM_k0006/images/Lekcije u prolazu PP mala.jpgIzvor: Prosvetni pregled, broj 2520 (38) <link>


Globus na sigurnom

27. septembar 2011Šabački globus "Ding" premešten je zbog zaštite iz gradskog Velikog parka u krug Centra za stručnu edukaciju u naselju Letnjikovac. Prostor je obezbeđen i video-nadzorom.


media/fM_k0006/images/globus 2nn.jpg


Jedinstven u jugoistočnoj Evropi i jedan od sedam u svetu, šabački globus "Ding" premešten je zbog zaštite iz gradskog Velikog parka. Posle uništavanja i rekonstrukcije, globus je postavljen u krug Centra za stručnu edukaciju u naselju Letnjikovac, gde se organizuju seminari prosvetnih radnika.

 

Prostor je obezbeđen ogradom i video-nadzorom i u neposrednoj je blizini osnovne škole. Do specifičnog nastavnog sredstva na otvorenom đaci iz drugih gradskih škola moraće da pređu nekoliko kilometara.

 

Globus "Ding" je na inicijativu Tatjane Marković-Topalović, profesorke fizike i autora projekta, pre šest meseci postavljen u Gradskom parku. Nažalost, betonska konstrukcija teška dve tone služila je kao oglasna tabla za ispisivanje poruka.

 

Zahvaljujući volonterima, učenicima Medicinske škole u Šapcu, globus je uređen i ponovo ofarban. 

Izvor: RTS < link >
Šabački globus

1. april 2011

 


U gradskom parku u Šapcu postavljen je interaktivni globus nazvan DING, što je skraćenica od "Dan i noć na globusu". Ova zanimljiva instalacija napravljena je ručno od 500 kilograma betona i 200 kilograma gvožđa. Globus u odnosu na Sunce ima istu orijentaciju kao i Zemlja, pa na njemu može da se prati položaj Sunca (videti sliku dole), kao i smena dana i noći i godišnjih doba. Pomoću njega će učenici lakše moći da shvate različite pojave u prirodi, i približiće im se prirodne nauke kao što su fizika, matematika, astronomija i geometrija. 

media/fM_k0006/images/11781954124da4389d66d8e424853336_orig.jpg

 

 

 

U projektu izrade interaktivnog globusa, prvog u Srbiji, a sedmog u svetu, učestvovali su Institut za fiziku iz Beograda, kao i grad Šabac i šabački Narodni muzej. Autorka projekta je Tatjana Marković-Topalović, profesorka fizike u Medicinskoj školi u Šapcu. 

"Poenta je da ne učite samo iz knjige zapisane i gotove činjenice. Danas se u svetu promoviše aktivno učenje, zasnovano na postavljanju pitanja, traženju odgovora i davanju objašnjenja", izjavila je na promociji DING-a Mirjana Popović-Božić, naučna saradnica Instituta za fiziku. Ona je, inače, angažovana na projektu "Podsticajna okolina za učenje prirodnih nauka", a obilazeći brojne obrazovne institucije u svetu stekla je iskustvo u fizici arhitektura škola i načinima za popularizaciju nauke među mladima. 

Kreatori globusa DING se nadaju da će šabački park u kom je postavljen i koji nema ime, nazvati Parkom nauke.Izvor: Nedeljnik Vreme <link>


Časopis VREME

31. mart 2011

 

media/fM_k0006/images/vreme publikacije mala.jpg

 

Preuzmi članak <link>U Parku nauke u Šapcu postavljen prvi DING globus u Srbiji

28. mart 2011

 

 

U šabačkom Velikom parku, nedaleko od teniskih terena, postavljen je i predstavljen prvi globus u Srbiji i jugoistočnoj Evropi i sedmi u svetu. Globus DING (skraćenica za dan, noć i godina na globusu) je interaktivno nastavno sredstvo koje u odnosu na Sunce ima istu orijentaciju kao i Zemlja.


Autorka projekta, ostvarenog u saradnji sa Institutom za fiziku, Društvom fizičara Srbije, Narodnim muzejom u Šapcu i brojnim pojedincima, je mr Tatjana Marković Topalović, profesorka fizike u Medicinskoj školi u Šapcu. Projekat je realizovan u okviru prvog konkursa gradske uprave za doprinos unapređenju kvaliteta života grada Šapca.


- Srećna sam jer sam okružena ljudima koji razumeju značaj globusa i spremni su da pomognu besplatno. Gradska uprava je ovaj projekat podržala sa 200.000 dinara ali njegova realna vrednost je oko milion dinara. Zadovoljstvo je sarađivati sa ljudima koji imaju svest da rade bez motiva zvanog novac - rekla je Tatjana Marković Topalović i istakla želju da DING bude doprinos razvoju naučne svesti i početak izgradnje Parka učenja i nauke u Šapcu.


Globus je poklon deci, učenicima i građanima Šapca, a kako autorka projekta očekuje, DING će postati brend grada, turistička atrakcija, predmet interesovanja učenika iz drugih gradova, ekskurzija, društva astronoma…


Postavljanju globusa u Šapcu, između ostalih, prisustvovala je prof. dr Mirjana Popović Božić, angažovana na projektu "Podsticajna okolina za učenje prirodnih nauka", inače poreklom Šapčanka.Izvor: eKapija < link >


Verzija na engleskom jeziku < link >Šabački globus za aktivno učenje

27. mart 2011

 

ŠABAC - U okviru projekta „Dan i noć na globusu" čiji je cilj da se učenicima približi nauka na jednostavan i praktičan način, u gradskom parku u Šapcu postavljen je interaktivni globus. Na njemu se mogu videti različite pojave u prirodi, a đaci će moći da učestvuju u nastavi i van učionica. Projekat je pomogao grad Šabac, uz podršku beogradskog Instituta za fiziku i šabačkog Narodnog muzeja.


media/fM_k0006/images/sabac globus 27mart2011.jpg

 


Sedmi u svetu, prvi u Jugoistočnoj Evropi, šabački globus učiniće nastavu zanimljivijom, a đacima će približiti fiziku, matematiku, astronomiju, geometriju.
"Mi ćemo na ovom globusu moći da pratimo klimatske promene, smene dana i noći. Posebno interesantno je da što je Šabac na vrhu globusa, pa će deca moći da prate i ono što se dešava u njihovom gradu", rekla je Tatjana Marković Topalović, profesor fizike, za RTS.
O tome koliko su đaci zadovoljni, najbolje govori to što su sve vreme bili uz profesorku, iako je medicinska škola u koju idu, u štrajku.

"Ništa nas nije sprečilo da joj pomognemo, bili smo tu kada je globus postavljen i drago nam je jer znamo koliko se ona potrudila, a i mi. Ponosni smo na naš grad", rekao je učenik Nemanja.
"Profesorka je non-stop pričala o globusu, i to me je mnogo zanimalo. Prvi put kad sam videla, oduševila sam se", kaže Sanja.
Šabački globus tek je početak realizacije ideje koja je nastala pre desetak godina, na beogradskom Instututu za fiziku.

"Poenta je da ne učite samo iz knjige zapisane i gotove činjenice. Danas se u svetu promoviše aktivno učenje, zasnovano na postavljanju pitanja, traženju odgovora i davanju objašnjenja", rekla je Mirjana Božić Popović iz Instituta za fiziku.


Za ovu idealnu loptu, ručno rađenu, utrošeno je pola tone betona i 200 kilograma gvožđa. U planu je još interesantnih instalacija, a kreatori globusa planiraju da šabački park, koji nema ime, nazovu Parkom nauke.

 

 Izvor: Kurir < link >


 

Globus u parku

26. mart 2011Jedan od projekata koji je dobio materijalnu podršku gradske vlasti, uspešno je realizovan i svečano predstavljen danas u velikom parku. Reč je o DING-u, odnosno globusu, koji je prvi takve vrste u Srbiji, a tek sedmi u svetu. Inače, globus je samo deo projekta „Podsticajna arhitektura za učenje prirodnih nauka“ profesorke Instituta za fiziku Mirjane Popović Božić, koji je u Šapcu realizovala Tatjana Marković Topalović, u saradnji sa Narodnim muzejem i brojnim pojedincima.Izvor: TV Šabac < link >I spomenik i učilo u parku

7. mart 2011

 

Do znanja kroz zabavu... Posetioci parka će na zanimljiv i praktičan način doći do odgovora iz geografije, astronomije i fizike. Atrakcija... Postavljanjem globusa očekuje se da Šabac postane poznat širom sveta.

Do kraja meseca Šabac bi trebalo da postane sedmi svetski i prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će imati jedinstveni globus u gradskom parku. Maketa planete Zemlje biće unikatni spomenik namenjen prvenstveno učenicima, kako bi se bolje upoznali sa astronomijom i geografijom.

Globus je već napravljen i čekaju se samo povoljniji vremenski uslovi da bi mogao da bude ofarban specijalnim bojama.

Oduševljeno dočekan

Ideja za globus koji se radi u saradnji sa beogradskim Institutom za fiziku, Matematičkom gimnazijom u Beogradu, „Geozavodom" i šabačkim Narodnim muzejem, potekla je od profesorke Mirjane Popović-Božić iz Instituta za fiziku u Beogradu, a u delo ju je sprovela njena bivša studentkinja Tatjana Marković-Topalović, profesorka fizike u šabačkoj Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović".

Krajem prošle godine, Gradska uprava objavila je konkurs za sufinansiranje projekata koji bi unapredili kvalitet života grada, a globus kakav ima još samo šest svetskih gradova, među kojima su Rim, Beč i Singapur, u Šapcu je dočekan sa oduševljenjem.

- Kada je raspisan konkurs, javili smo se sa projektom „Dan i noć na globusu". Nismo imali predračun koliko bi to moglo da košta, s obzirom na to što se ovako nešto prvi put radi u ovom delu Evrope, pa smo naveli da nam je potrebno 200.000 dinara. Čim smo poslali aplikacioni list sa projektom, opštini Šabac je to toliko bilo interesantno da su projekat odmah prihvatili - kaže profesorka Tatjana Marković-Topalović.

Prema njenim rečima, izuzetnost globusa je u tome što će pored umetničke vrednosti biti i trodimenzionalno učilo na otvorenom prostoru, gde se može videti kako nastaju neke pojave u prirodi. Mesto na kome bi ova konstrukcija došla do punog izražaja viđeno je u velikom gradskom parku, na platou preko puta teniskih terena, koje je bilo planirano za fontanu.

- Globus je zapravo umanjena Zemlja sa osom koja je paralelna sa osom planete, tako da je osunčan na isti način kao naša planeta. Preko senke na globusu možemo da pratimo kako nastaju ravnodnevica, smene dana i noći i godišnjih doba. Na njemu je ucrtan Šabac pa se lepo može videti položaj našeg grada na planeti. Kada bude bio postavljen u parku, roditelji, bake i deke u šetnji sa decom će moći da na zanimljiv i praktičan način dođu do odgovora na najjednostavnija pitanja iz geografije, astronomije i fizike - objašnjava profesorka Tatjana Marković-Topalović i dodaje da očekuje da će postavljanjem globusa Šabac biti i turistički interesantan.

„Park nauke"

A šabački đaci gradski park su već prozvali „parkom nauke". Miloš Pejkić i Klara Berić, učenici prvog razreda medicinske škole, ističu da će sada neke stvari, koje su učili iz knjiga, moći da vide na konkretnom primeru.

- Sviđa nam se ova ideja, posebno što je Šabac nekada bio prvi u Srbiji u mnogim stvarima. Sada ćemo jedini u ovom delu Evrope imati nešto čime ćemo se hvaliti gostima kada nam dođu - kažu Miloš i Klara.

Očekuje se da će do kraja meseca globus biti postavljen u parku, jer je ostalo još samo da se ofarba i iscrta. Nabavljene su specijalne boje na bazi lotosovog cveta, a da bi kvalitetno prionule na podlogu, temperatura mora da bude nekoliko dana iznad pet stepeni.

 

link


Naučno opismenjavanje dece - Šabacki park nauke

6. januar 2011

 

Оsnоvnа idеја “Fibоnаči” prојеktа dа dеcа krоz јеdnоstаvnе zаdаtkе i еkspеrimеntе rеšаvајu prоblеmаtiku prirоdnih pојаvа. Тimе ćе nаučiti dа mislе i primеnjuјu stеčеnа znаnjа u svаkоdnеvnоm živоtu

 

 

 

Zаhvаlјuјući ličnоm zаlаgаnju prоfеsоrkе fizikе u Srеdnjој mеdicinskој škоli u Šаpcu Таtјаnе Мrаkоvić – Тоpаlоvić i Kаncеlаriјi zа mlаdе Šаpcа, uz vеlikо rаzumеvаnjе Grаdskе uprаvе, u škоlskim ustаnоvаmа u nаšеm grаdu оd nеdаvnо su zаživеlа prеdаvаnjа i аkаtivnоsti prеdviđеnе “Fibоnаči” prојеktоm.


U fеbruаru sаm dоbilа pоnudu dа uklјučim šаbаčkе škоlе u “Grееnnjаvе” prојеkаt. То је prоgrаm prаćеnjа vеsnikа prоlеćа kојi је iznеdriо “Fibоnаči”. U Irskој је pоčео dа sе primеnjuје prе tri gоdinе, i pоdrаzumеvа оbаvеzu prаćеnjа prvе pојаvе bilјkе ili živоtinjе kаrаktеrističnе zа оdrеđеnо pоdručје, аli i rеdоvnо mеrеnjе tеmpеrаturе vаzduhа, brzinе vеtrа ili kоličinе pаdаvinа. То svе pоdrаzumеvа timski rаd, i оmоgućuје sаrаdnju dеcе, nаstаvnikа i nаučnikа – kаžе Таtјаnа Маrkоvić-Тоpаlоvić kооrdinаtаоrkа prојеktа “Fibоnаči” zа Маčvаnski оkrug.

 

link

 

 

Jedinstveni globus u šabačkom parku

26. novembar 2010Šabac će se uskoro naći među sedam svetskih gradova koji imaju jedinstveni globus, namenjen praktičnom sticanju znanja iz geografije i astronomije. Reč je o globusu prečnika blizu 160 centimatara, teškom 700 kilograma koji će biti postavljen u gradskom parku. Naučni projekat „Dan i noć na globusu“ finansirao je grad, uz podršku beogradskog Instituta za fiziku i šabačkog Narodnog muzeja, a uz koordinaciju profesorke fizike Tatjane Marković-Topalović.


Ovih dana šabački majstori privode kraju radova na betonskoj lopti prečnika 157 centimetara, koja će biti jedinstveni prikaz sveta pored sedam sličnih globusa koji postoje na planeti. Za idealnu loptu, rađenu ručno, utrošeno je pola tone betona i 200 kilograma gvožđa. 


„Napravljen od čelične mreže preko koje je nanet beton sa odgovarajućim vlaknima. Na ovom objektu imamo ljusku koja je debela 5 centimetara koja obezbeđuje da se lopta ponaša kao monolit“, kaže Dragoljub Milutinović, arhitekta. 

Ideja o globusu potekla je od profestorke Mirjane Božić-Popović sa Instituta za fiziku, a posao na sprovođenju te ideje u delo preuzela je njena studentkinja, magistar fizike Tatjana Marković-Topalović. Uz finansijsku podršku grada Šapca, veliki gradski park, gde će globus biti postavljen, uskoro će postati mesto nauke, kaže Tatjana. 

„Globus je jedini takve vrste u jugoistočnoj Evropi i imaće ga Šabac. Mi smo vrlo ponosni na to. Ono što je takođe neobičnost i lokalnost je da ća na globusu biti ucrtan Šabac, što nije svojstveno drugim globusima. Pomoću globusa učenici će moći da nauče preko senke kako dolazi do smene godišnjih doba, dana i noći i slično“, objašnjava mr Tatjana Marković-Topalović. 

Projekat „Dan i noć na globusu“ zapravo je pokušaj da se učenicima približi nauka na jednostavan i praktičan način. „Mislim da je fantastično što će biti takav globus u našem gradu jer ipak je to sedmi globus u svetu i sviđa mi se ta ideja“, kaže Dušan Banovac, učenik Medicinske škole. 

Njegova drugarica Jovana Mitrović kaže da su učenici do sada imali samo teorijska, a ne i praktična znanja. „Sada nam je to omogućeno i mislim da će mladi stalno biti u velikom parku, koji će i nositi naziv ’Park nauke’“, kaže ona. 

Sledeća faza je farbanje i iscrtavanje globusa, a instalacija jedinstvena u jugoistočnoj Evropi u šabačkom parku trebalo bi da bude postavljena do polovine decembra.


Izvor: B92 < link >


Poznati naučnik, astronom Arnold Volfendejl posetio opštinu Novi Beograd

10. novembar 2010

 


Jedan od vodećih svetskih naučnika, astronom Arnold Volfendejl, britanski profesor Odeljenja za fiziku Univerziteta u Daramu, posetio je danas izložbu „Podsticajna okolina za učenje prirodnih nauka – Škola i njeno dvorište kao trodimenzionalni udžbenik” u zgradi opštine Novi Beograd.


U društvu Miloša Petrovića, zamenika predsednika opštine, i koordinatora izložbe dr Mirjane Popović-Božić, profesor Volfendejl obišao je postavku u holu zgrade koju su organizovali Institut za fiziku iz Beograda i Društvo fizičara Srbije. Realizaciju izložbe, pored opštine Novi Beograd, podržali su Ministrarstvo za nauku i tehnološki razvoj i opština Šabac.media/fM_k0006/images/NBGD1 astronom.jpg

 

 

Na izložbi su prikazani posteri, modeli instalacija i uređaja za demonstraciju i posmatranje prirodnih pojava u otvorenom prostoru, modeli za demonstraciju fizičkih pojava, fotografije škola izgrađenih u svetu poslednjih godina u kojima je primenjen koncept škole kao trodimenzionalnog udžbenika nauka i posteri sa biografijama značajnih evropskih fizičara koje je izdalo Evropsko društvo fizičara.

 

Ideja izložbe je da se predloži više primera instalacija van učionice koje bi bile korisne u predavanju fizike i prirodnih nauka, a istovremeno bi stvarale školski prostor stimulativnim za učenje. Izložba je otvorena do 25. novembra 2010.

 

Izvor: sajt opštine Novi Beograd <link>
Otvorena izložba " Škola i njeno dvorište kao trodimenzionalni udžbenik "

4. novembar 2010

 


U holu aneksa zgrade opštine Novi Beograd, Nenad Milenković, predsednik opštine danas je otvorio izložbu „Podsticajna okolina za učenje prirodnih nauka – Škola i njeno dvorište kao trodimenzionalni udžbenik”. Organizatori izložbe su Institut za fiziku iz Beograda i Društvo fizičara Srbije, pod pokroviteljstvom Ministrarstva za nauku i tehnološki razvoj, opštine Novi Beograd i opštine Šabac.

 

 

media/fM_k0006/images/NBGD2 otvaranjeizlozbeskola1.jpg

 

 

Otvarajući izložbu Nenad Milenković se zahvalio svima koji su učestvoval u stvaranju ove izložbe.

- Opština Novi Beograd posebnu pažnju posvećuje upravo otvorenim prostorima na njenoj teritoriji. U toku je realizaciji projekta Park kulture, a nadam se da i ova izložba neće ostati samo na papiru - rekao je Nenad Milenković. 

 

U realizaciji izložbe učestvovali su saradnici većeg broja fakulteta, instituta i škola; Institut za fiziku i Fizički fakultet, Beograd, Departman za fiziku, Univerzitet u Novom Sadu, Građevinski fakultet, Beograd, Istraživačka stanica Petnica, Društvo fizičara Srbije, Medicinska škola Šabac, Prirodno matematički fakultet, Niš, Geografski fakultet, Beograd, Narodna observatorija i Planetarijum, Narodni muzej, Šabac, Viša tekstilna strukovna škola, Beograd. Koordinator projekta je dr Mirjana Popović-Božić iz Instituta za fiziku. 

 

Na izložbi su prikazani čine posteri modele instalacija i uređaja za demonstraciju i posmatranje prirodnih pojava u otvorenom prostoru, modeli za demonstraciju fizičkih pojava; fotografije škola izgrađenih u svetu poslednjih godina u kojima je primenjen koncept škole kao trodimenzionalnog udžbenika nauka i posteri sa biografijama značajnih evropskih fizičara koje je izdalo Evropsko društvo fizičara.

 

 

media/fM_k0006/images/NBGD2 otvaranjeizlozbeskola2.jpg

 

 

Ideja izložbe je da se predloži više primera instalacija van učionice koje bi bile korisne u predavanju fizike i prirodnih nauka, a istovremeno bi stvarale školski prostor stimulativnim za učenje.

 

Izvor: sajt opštine Novi Beograd <link>